Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης των αθλητικών προγραμμάτων του Δήμου Αμαρουσίου

Στον ιστότοπο αυτό προβάλλεται το τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης που λειτουργεί στα πλαίσια των αθλητικών προγραμμάτων του Δήμου Αμαρουσίου. Δίνεται επίσης η δυνατότητα τακτικής ενημέρωσης και επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη του προγράμματος.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ


Ποιό άθλημα συνδυάζει :
- την ταχύτητα ενός σπρίντερ,
- την εκρηκτικότητα ενός πυγμάχου,
- τα αντανακλαστικά ενός πιλότου,
- την αντοχή ενός τενίστα,
- ισορροπία, ευλυγισία,
- τεράστια αυτοσυγκέντρωση
- κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει σωματική επαφή με τον αντίπαλο;

Μπορεί οι περισσότεροι να εκπλαγείτε:

είναι η Επιτραπέζια Αντισφαίριση ή το Πινγκ Πονγκ.

Επιπλέον:
- είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα
- δίνει πολλές αγωνιστικές εμπειρίες
   και σημαντικές δυνατότητες διάκρισης
- παίζεται όλες τις εποχές, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους
- παίζεται από όλες τις ηλικίες


Λίγα ιστορικά στοιχεία:

Κάπου μετά τα μισά του 19ου αιώνα στην Αγγλία τη Γαλλία και τις Ινδίες, αθλητές του τένις λόγω των κακών καιρικών συνθηκών μπήκαν σε κλειστή αίθουσα και χρησιμοποίησαν τραπέζια φαγητού χωριζόμενα από ένα χαμηλό δίχτυ για να παίξουν. Έτσι φαίνεται να γεννήθηκε το άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Οι πρώτοι αγώνες του αθλήματος έγιναν το 1899 στην Αγγλία και το πρώτο Διεθνές πρωτάθλημα το 1901 στην Αυστρία. Το 1926 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία (I.T.T.F.). Τέλος το 1977 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε την Επιτραπέζια Αντισφαίριση ως Ολυμπιακό Άθλημα.


Εξοπλισμός:

Χρειάζεται ένα τραπέζι, ένα διχτάκι με δύο στυλοβάτες, δύο ρακέτες και ένα μπαλάκι.

Τεχνική

Ξέρατε ότι η μπάλα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης μπορεί να περιστραφεί με  έως και 120 περιστροφές το δευτερόλεπτο διανύοντας  αποστάσεις μικρότερες από 4 μέτρα σε ταχύτητες έως και 100 km/h;
Καλωσήλθατε στον υπέροχο κόσμο της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία χτυπημάτων και φάλτσων της μπάλας τα οποία κάνουν το παιχνίδι συναρπαστικό, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά απαιτητικό. Ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς σωστά πινγκ-πονγκ είναι να πάει σε κάποιο σωματείο ή να αρχίσει με κάποιο προπονητή (Γιαυτό είμαστε εδώ, ελάτε να γνωριστούμε!).


Πώς παίζεται:

Πόντοι
Ένα σετ κερδίζεται από τον παίκτη (ή το ζευγάρι στο διπλό) που θα φθάσει πρώτος τους 11 πόντους εκτός εάν το σκορ φθάσει 10-10 οπότε και χρειάζεται διαφορά 2 πόντων για να κριθεί το σετ. Ένας αγώνας τελειώνει στα τρία ή τα τέσσερα νικηφόρα σετ.


Κερδίζεις πόντο όταν:

  • περάσεις την μπάλα με επιτυχία στο γήπεδο του αντιπάλου σου χωρίς αυτός να μπορέσει να την αποκρούσει περνόντας την στο γήπεδό σου

Χάνεις πόντο όταν:
  • Αποτυγχάνεις να κάνεις ένα καλό service.
  • Αποτυγχάνεις να επιστρέψεις επιτυχώς τη μπαλιά του αντιπάλου.
  • Χτυπήσεις τη μπάλα πριν αυτή αναπηδήσει στο γήπεδό σου.
  • Η μπάλα χτυπήσει δύο φορές στο γήπεδό σου.

Επιτυχημένη απόκρουση
Μια επιτυχημένη απόκρουση είναι το χτύπημα της μπάλας με τη ρακέτα αφού αυτή έχει αναπηδήσει μία φορά στο γήπεδό σου έτσι ώστε να επιστρέψει στο γήπεδο του αντιπάλου. Η μπάλα επιτρέπεται να χτυπήσει στο φιλέ κατά τη διάρκεια της απόκρουσης αρκεί να περάσει από τη μεριά του αντιπάλου. Εντούτοις αν η μπάλα ακουμπήσει το φιλέ (περνώντας από την αντίπαλη μεριά) κατά τη διάρκεια του service τότε αυτό επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειαστεί.

Σειρά στα service
Στο service πρέπει η μπάλα να αναπηδήσει μια φορά στο γήπεδό σου και τουλάχιστον μία φορά στο γήπεδο του αντιπάλου. Η σειρά στα service αλλάζει κάθε 2 πόντους. Αυτό συνεχίζεται μέχρι ένας παίκτης να κερδίσει το σετ. Αν το σκορ γίνει 10-10 η σειρά στα service αλλάζει κάθε 1 πόντο. Μετά το τέλος του σετ οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα και ο παίκτης που σέρβιρε πρώτος στην αρχή του προηγούμενου σετ αποκρούει πρώτος.

Διπλό
Στο διπλό οι κανόνες στην αλλαγή του service και του γηπέδου είναι οι ίδιοι όπως και στο απλό με τη διαφορά ότι το service εκτελείται πάντα από την δεξιά μεριά και πάντα διαγώνια. Κάθε 2 πόντους ο σερβίρων αλλάζει με τον συμπαίκτη του έτσι ώστε ο άλλος να αποκρούσει το service του αντιπάλου. Στο διπλό οι μπαλιές παίζονται με συγκεκριμένη σειρά. Όταν ένα ζευγάρι σερβίρει, ο ένας κάνει το service και ο άλλος αποκρούει την μπαλιά που έρχεται από τον αντίπαλο κοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.